Hoe vind je de balans tussen thuiswerken en op kantoor aanwezig zijn?
Thuiswerken heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, vooral na de COVID-19-pandemie. Het regelmatig thuiswerken heeft een significante stijging gekend, vooral onder hoogopgeleiden. Deze nieuwe manier van werken brengt echter ook risico’s met zich mee. Het heeft bijvoorbeeld impact op kennisoverdracht tussen medewerkers. En ook de bedrijfscultuur kan sterk veranderen wanneer thuiswerken meer de regel is dan uitzondering. Hoe kun jij als ondernemer het thuiswerken in goede banen leiden?
De uitdaging van kennisoverdracht
In het bedrijfsleven is de laatste maanden een tegenbeweging te zien als het gaat om de massale invoering van thuiswerken. Medewerkers die veel vanuit huis werken ervaren bijvoorbeeld vaker uitdagingen bij kennisoverdracht. Jonge werknemers leren het meest door interactie met hun collega’s. Het gebrek aan face-to-face communicatie kan daarmee hun ontwikkeling vertragen en ervoor zorgen dat ze de bedrijfscultuur en -processen minder snel begrijpen.
Amazon heeft kenbaar gemaakt dat ze van hun medewerkers gaan eisen om weer op het kantoor te komen werken. Dit illustreert de bezorgdheid dat thuiswerken de communicatie en samenwerking op de werkvloer kan verstoren. Daarbij is niet noodzakelijk dat werknemers weer volledig op kantoor aanwezig zijn, maar een zekere mate van aanwezigheid zou wel een vereiste kunnen zijn.
Balanceren tussen autonomie en samenwerking
Eén van de grootste voordelen van thuiswerken is de flexibiliteit die het biedt en de autonomie die je daarmee aan de medewerkers kunt geven. Werknemers kunnen hun eigen werktijden bepalen en in een omgeving werken waarin ze zich comfortabel voelen. Deze autonomie draagt bij aan de medewerkerstevredenheid en de productiviteit van medewerkers. Toch is het van groot belang dat werkgevers niet de waarde van creatieve en spontane ideeënuitwisseling op kantoor uit het oog verliezen. Aan de andere kant kan verplichting om fysiek aanwezig te zijn je als werkgever een stuk minder aantrekkelijk maken.
Internationaal onderzoek toont aan dat de combinatie tussen de autonomie van het thuiswerken en de samenwerking op kantoor het meeste voordeel oplevert. Als werkgever is het dus verstandig om een hybride vorm van werken te overwegen, waarin thuiswerken en op kantoor aanwezig zijn elkaar aanvullen.
Vier tips om het thuiswerken in te richten
Hybride werkmodel: bied werknemers de mogelijkheid om afwisselend op kantoor en thuis te werken. Geef als werkgever duidelijk aan wat je hierin verwacht van je werknemers.
Een mentor: koppel nieuwe medewerkers het eerste jaar aan ervaren collega’s voor regelmatige check-ins, zowel virtueel als persoonlijk. Dit bevordert de kennisoverdracht en helpt nieuwe medewerkers op weg.
Regelmatig een leuke bijeenkomst faciliteren: plan regelmatig bijeenkomsten op kantoor om face-to-face interactie te stimuleren. Hiermee creëer je een sterkere bedrijfscultuur en draag je bij aan het opbouwen van onderlinge relaties, waarmee je uiteindelijk de samenwerking bevordert.
Investeer in technologie: gebruik moderne communicatietools om virtuele samenwerking te bevorderen zodat je de kloof tussen thuiswerkers en kantoorwerkers goed kunt overbruggen.
Conclusie
Thuiswerken biedt zowel kansen als uitdagingen. Werkgevers kunnen de risico’s die komen kijken bij het thuiswerken beheersen door een evenwicht te vinden tussen de flexibiliteit van thuiswerken en het verbinden op kantoor. In een tijd waarin flexibiliteit steeds belangrijker wordt, is een hybride werkmodel de sleutel tot succes voor zowel werkgevers en werknemers.
Ben je benieuwd hoe je thuiswerken binnen jouw organisatie kunt optimaliseren? Neem contact op met Groen Gras voor advies en ondersteuning.